Nieuws

Chemieproductie richting topniveau

07 december 2010  8:48 | deOndernemer.nl

De chemische industrie in Nederland heeft de productie en de omzet dit jaar zien groeien. De cijfers weerspiegelen het economische herstel, stelt de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) in een terugblik over 2010. De productie zit dit jaar dicht tegen het niveau van 2007, een topjaar van voor de crisis, aldus de VNCI. Dat niveau zal naar verwachting in 2011 gehandhaafd worden.

De omzet over heel 2010 komt ruim 25 procent hoger uit dan in 2009, denkt de Vereniging. De afzetprijzen lagen in de eerste helft van dit jaar ook 25 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In het derde kwartaal stabiliseerden de prijzen en omzet.

De VNCI verwacht dat het productieniveau van 2010 ook volgend jaar gehandhaafd zal worden. Maar verscheidene factoren maken de voorspelling onzeker. Zo vertoonden de meeste afzetmarkten herstel, maar blijft de bouw achter. Daarnaast blijven afnemers extra goed op de prijzen letten. Verder blijft het onrustig op de financiële markten en speelt de waarde van de euro ten opzichte van de dollar een onzekere rol.

De investeringen van de chemische branche trekken naar verwachting fors aan. Volgens een najaarsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwachten ondernemers in de chemische industrie volgend jaar 70 procent meer te investeren dan dit jaar. De VNCI merkt wel op dat chemische bedrijven voorzichtigheid betrachten bij het investeren in nieuwe productiemiddelen.

Terug naar het nieuws overzicht