Nieuws

Dreigend tekort technici

16 Januari 2014 | nuzakelijk.nl

De werkgelegenheid in de procesindustrie trekt de komende tijd na jaren van krimp weer aan. De sector krijgt daardoor waarschijnlijk te maken met een tekort aan vakmensen. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV donderdag in een sectoranalyse (pdf).

De procesindustrie, goed voor een derde van de totale werkgelegenheid in de industrie, kende een sterke krimp tussen 2007 en 2012. In die vijf jaar is het aantal vacatures met ruim een kwart gekrompen. De oorzaak voor de verbetering is volgens het UWV te vinden bij een toenemende productie en de vergrijzing. 15 procent van de huidige werknemers is 55 jaar of ouder.

Zorgen

Het dreigende tekort aan goed geschoold personeel voor de langere termijn baart de sector zorgen. Met name procesoperators en monteurs met een hoog mbo-niveau zijn nodig voor de toekomst.

Om hier op in te spelen is er in de sectorplannen eind vorig jaar afgesproken om tweehonderd jongeren versneld op te leiden met baangarantie en wordt er meer geïnvesteerd in scholing. Voor het project is 35 miljoen euro uitgetrokken.

Door de aandacht voor hoger geschoold personeel in de procesindustrie, verwacht het UWV een hoger opleidingsniveau van werknemers. In de lagen van bedrijven waar hbo of wo vereist is neemt de werkgelegenheid toe. Ook in het middensegment worden er meer banen gecreëerd voor werknemers met een hoog mbo-niveau. Voor laaggeschoold personeel blijft de werkgelegenheid bestaan omdat een deel van de arbeid handmatig wordt verricht.

Terug naar het nieuws overzicht