Reden voor anticyclische investering nog onbekend dinsdag 3 juni 2014 Inge Janse Het Financieele Dagblad, Petrochem 0 reacties Het is bijna surrealistisch, zo vreemd is het gerucht dat Exxon voor honderden miljoenen euro’s een nieuwe raffinaderij inclusief kraker wil bouwen in Rotterdam. Toch is de Amerikaanse gigant dat toch echt van plan, weet het Financieele Dagblad vandaag te melden. De krant baseert zich hiervoor op ‘goed ingevoerde bronnen’. Ook stelt een medewerker van ingenieursbureau Fluor uit Haarlem dat vorige week het contract is getekend om de benodigde installaties aan te leggen. Krijgt deze raffinaderij er een broertje bij?(Copyright: ExxonMobil) Exxon wil nog niet bevestigen dat de verhalen kloppen, meldt zijn woordvoerder desgevraagd. “Wij evalueren regelmatig mogelijkheden om de concurrentiepositie van onze Rotterdamse raffinaderij te verbeteren. Het is verder ons beleid om niet te reageren op speculaties aangaande onze operaties en mogelijke toekomstige projecten.” Tegen het FD meldt de olieproducent nog geen investeringsbeslissing genomen te hebben, maar slechts bezig te zijn met onderzoek. De plannen zijn in ieder geval concreet, want milieutoezichthouder DCMR heeft richting het FD bevestigd dat de plannen binnen enkele weken beschikbaar zijn voor inzage.
Vermorzeld
De nieuwbouw van een raffinaderij is zo opmerkelijk omdat er al maanden sprake is van structurele overcapaciteit in deze olie-scheidende fabrieken. Nieuwbouw in China en het Midden-Oosten zorgt ervoor dat er veel aanbod is, terwijl die nieuwe raffinaderijen veel kostenefficiënter werken dan de oude installaties in Europa. Er was zelfs even sprake van dat het icoon van de Nederlandse raffinage, de fabriek van Shell in Pernis, zijn deuren zou sluiten, maar dat bleek achteraf niet waar te zijn. Het waarom van Exxons keuze blijft dus nog gissen. Eind maart maakte het bedrijf ook bekend een nieuwe productie-unit voor zijn Rotterdam Aromatics Plant te bouwen in de Botlek. Blijkbaar heeft de oliereus de hoop nog niet opgegeven voor Europa, en zet het in op anticyclisch investeren in het oude continent. Dat is spannend, want volgens velen dreigt de chemie hier vermorzeld te worden door het goedkope schaliegas in de VS en de rijkelijk beschikbare grondstoffen in het Midden-Oosten.
Twijfel
Voor Rotterdam zou een nieuwe raffinaderij een enorme opsteker zijn. Niet alleen loopt de verwachte investeringswaarde richting een miljard euro, ook zorgt het ervoor dat de haven een belangrijke melkkoe – ruwe olie importeren en als fracties exporteren – weer optimaal kan uitmelken. Die investering zou bovendien in lijn zijn met de aankondiging van het CBS dat de investeringen in de Nederlandse (petro)chemie in 2014 weer toenemen tot 2,5 miljard euro. De investering is daarnaast des te urgenter voor het chemiecluster in Rotterdam omdat een andere geplande investering vermoedelijk niet doorgaat. Kuwait Petroleum (bekend van de benzineketen Q8)betwijfelt namelijk of het écht een nieuwe kraker (Project Orange) voor 1 miljard euro op zijn terrein in Europoort wil bouwen. Bovendien sluit Shell Pernis zijn basisoliefabriek in Pernis, in plaats van deze voor 72 miljoen euro te moderniseren.