Nieuws

Stijging industriële productie

14 juni 2010 16:50 | FD.nl

De industriële productie in de landen van de eurozone is met 8,5 % gestegen, de grootste groei sinds 1991. Maar een tweedeling is zichtbaar. De cijfers over de economische groei werden maandag gepubliceerd door het Europees statistisch bureau. De groei in april lag op 0,8 % ten opzichte van de voorgaande maand, en op jaarbasis lag de toename op 8,5 %.

Het is de elfde maand op rij met groei binnen de industriële productie in de eurozone, de toename van de industriële productie was ook hoger dan analisten vooraf gepeild door Bloomberg hadden verwacht.

Duitsland

Duitsland zag de industriële productie met 0,8 % toenemen in april ten opzichte van maart, en met 13,9 % tegenover dezelfde maand vorig jaar. Het land tekende voor de hoogste groei in de eurozone.

Maar daar staat tegenover dat de landen die met hun begrotingstekorten recent in de problemen kwamen – zoals Griekenland, Portugal, Ierland en Spanje – in april hun industriële productie opnieuw zagen dalen. Griekenland noteerde een daling van 3,4 % ten opzichte van maart en 6,4 % in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Consumentengoederen

Producenten van consumentengoederen in de landen van de eurozone merkten een afname, mede door het lage consumentenvertrouwen. Fabrikanten in andere sectoren – zoals de staalindustrie en fabrikanten van automotoren – profiteerden juist van de lage stand van de euro.

Terug naar het nieuws overzicht