Nieuws

Krimp Europese industrie houdt aan

2 januari 2012 | ANP

De industriële activiteit in de eurolanden is in december verder gekrompen. Dat bleek maandag uit cijfers van onderzoeksbureau Markit. De inkoopmanagersindex van Markit voor de eurozone kwam vorige maand uit op 46,9, tegen 46,4 in november. De graadmeter voor de eurozone wees daarmee voor de vijfde achtereenvolgende maand op een afname van de industriële productie. Een uitslag lager dan 50 wijst op krimp, een uitslag hoger dan 50 duidt op groei.

De industriële activiteit nam in alle onderzochte landen af. In Oostenrijk en Frankrijk bleef de krimp het meest beperkt. De index voor de Duitse industrie kwam uit op 48,4. De Europese industrie is in het afgelopen kwartaal met ongeveer 1,5 procent gekrompen, rekende Markit-hoofdeconoom Chris Williamson voor. Een verdere achteruitgang in het eerste kwartaal van 2012 is volgens hem zeer waarschijnlijk, omdat bedrijven snijden in hun personeel, voorraden en aankopen. Daarnaast nemen de orders voor bedrijven nog sterker af
dan de productie. Bedrijven zijn momenteel vooral bezig met het verwerken van orders die langer geleden zijn geplaatst. ,,Dat zien we vooral in Duitsland en geeft aan dat de operationele capaciteit in de komende maanden verder wordt afgebouwd als de vraag niet aantrekt”, aldus Williamson.

©ANP

Terug naar het nieuws overzicht