Nieuws

Nuon schrapt kolencentrale

7 april 2011|NU.nl

AMSTERDAM/EEMSHAVEN – Elektriciteitsproducent Nuon stopt voorlopig met de bouw van een centrale voor kolen en biomassa in de Eemshaven in Groningen.

De bouw van de gasgestookte centrale gaat wel door en zal eind 2012 klaar zijn. Dat hebben Nuon en meerdere milieuorganisaties afgesproken, meldden ze donderdag. De milieuorganisaties, die zich al jaren verzetten tegen de komst van twee kolencentrales in de Eemshaven, hebben op hun beurt toegezegd dat zij alle juridische procedures tegen de bouw van de centrale van Nuon intrekken. Behalve Nuon bouwt ook RWE/Essent een kolencentrale in de Eemshaven. Die procedures gaan wel door, aldus een woordvoerder van Greenpeace.

Rampzalig

De milieuorganisaties beschouwen de centrales van Nuon en Essent als rampzalig voor het klimaat, de natuur en luchtkwaliteit in het waddengebied. Volgens de woordvoerder van Greenpeace hebben juridische procedures en campagnes nu geleid tot een aantal duidelijke toezeggingen van Nuon. De milieuorganisaties zijn blij dat de kolencentrale op de lange baan is geschoven.

Het besluit van Nuon om het kolengedeelte niet voor 2020 in bedrijf te nemen, valt samen met de recente discussie over CO2-afvang en -opslag laat de elektriciteitsproducent in een reactie weten. ”Er is onvoldoende draagvlak voor deze techniek, met name voor onshore-opslag.” Er wordt geen nieuwe kolengestookte capaciteit meer gebouwd zonder de mogelijkheid van afvang en opslag van het broeikasgas, aldus Nuon. Als het kolengedeelte er toch komt, heeft Nuon toegezegd dat die centrale niet meer CO2 zal uitstoten dan een gasgestookte centrale. Dat is minder dan de helft van een gangbare kolencentrale.

Blij

GroenLinks is blij met het besluit van Nuon. ”Deze deal is een goede uitkomst voor het Eemshavengebied en voor het Nederlandse milieu. Dit is een win-win-win”, zei GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren donderdag in een reactie. Van Tongeren is blij dat er geen slepende rechtszaken komen, dat onzekerheid voor Nuon wordt weggenomen en dat er geen ”extra vervuilende kolencentrale” komt in het Waddengebied. Volgens Van Tongeren bewijst de deal dat het bedrijfsleven meer duurzame ambitie laat zien dan de huidige regering. De partij ziet gas als de ideale brandstof om te gebruiken in de overgangsperiode totdat energie volledig duurzaam wordt opgewekt.

© ANP

Terug naar het nieuws overzicht