Nieuws

Aanleg gaspijp Rusland-Duitsland

vrijdag 9 apr 2010, 13:49| Nos.nl

Met een uitgebreide ceremonie in de Russische stad Vyborg is de bouw begonnen van de Nord Stream gaspijpleiding. De leiding loopt van Rusland naar Duitsland en is ook voor Nederland van belang.

Aan de plechtigheid namen onder meer de Russische president Medvedev deel, de Duitse oud-kanselier en bestuursvoorzitter van Nord Stream Gerhard Schröder en de Nederlandse minister van Economische Zaken Van der Hoeven. 

De startceremonie markeert de feitelijke aanleg van de 1220 kilometer lange Nord Stream pijpleiding die door de Oostzee zal lopen en een verbinding gaat vormen tussen het Russische Vyborg en het Duitse Greifswald. Nord Stream is een joint venture tussen het Russische staatsbedrijf Gazprom (51 procent),  de Duitse bedrijven E.On en  BASF (ieder 20 procent) en de Nederlandse Gasunie (9 procent). 

Gasrotonde

De capaciteit van deze verbinding tussen Rusland en Noordwest Europa is 55 miljard kubieke meter per jaar, wat genoeg is om 26 miljoen huishoudens van gas te voorzien. De pijpleiding zal naar verwachting in 2012 gereed  zijn.

Volgens minister Van der Hoeven is de totstandkoming van de Nord Stream pijpleiding van groot belang voor de gasvoorziening, zeker nu het gas in Nederland langzaam opraakt. Van der Hoeven: “De aanleg van deze pijpleiding is een belangrijke stap in het licht van de diversificatie van gasstromen naar Noordwest Europa en Nederland. Het past, net als de aanleg van de LNG aanlandingsplaats voor vloeibaar gas uit de hele wereld, in mijn ambitie om Nederland tot dé gasrotonde voor Noordwest-Europa te ontwikkelen.”

Terug naar het nieuws overzicht