Nieuws

Omzet industrie verder gestegen

9 april 2010, 10:50 | ANP

De omzet en gemiddelde dagproductie in de industrie zijn opnieuw toegenomen. Ondernemers in de industrie behaalden in februari 11 procent meer omzet dan een jaar eerder. In januari was de omzet 7 procent hoger dan in dezelfde maand van 2009. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS tekent daarbij aan dat in november 2008 de grote terugval in omzet en productie begon. De industriële omzet in de eerste negen maanden van 2009 was zo’n 20 à 30 procent lager dan een jaar eerder. Sindsdien is de afname steeds kleiner geworden en in december was er voor het eerst weer een hogere omzet.

Ook de gemiddelde dagproductie van de industrie zit in een opwaartse lijn. Deze was in februari 4 procent hoger dan een jaar eerder. In januari produceerde de industrie 5 procent meer.

Wisselend beeld
De door de industrie verkochte producten waren 6 procent duurder dan in februari 2009. Op de exportmarkt was de omzet 16 procent hoger, op de binnenlandse markt 6 procent.

Binnen de sector was het beeld wisselend. De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie realiseerde evenals voorgaande maand 34 procent meer omzet. De elektrotechnische- en machine-industrie zette 22 procent meer om dan een jaar eerder. De voedings- en genotmiddelenindustrie zag de omzet nagenoeg gelijk blijven, terwijl de overige branches minder omzet draaiden.

Terug naar het nieuws overzicht