Nieuws

Goed nieuws: meer banen in olie- en gassector

Het aantal banen in de olie- en gassector is gestegen. Nederlanders moeten het vooral van de offshore markt hebben.

In de offshore kun je goed carrière maken, meldden we eerder al. Als je wilt opklimmen in de offshore is dat goed te doen, en in Den Helder hebben we zelfs een echte studentenstad voor de offshore.

Vandaag komt daar goed nieuws bij over het aantal vacatures in de olie- en gassector. Wereldwijd is het aantal banen in de olie- en gassector gestegen, zo blijkt uit de jaarlijkse Hays Oil & Gas Job Index.

Goed nieuws: meer banen in olie- en gassector

Tekort aan goed geschoold personeel

Recruitmentactiviteiten in de mondiale olie- en gassector namen toe, waarbij bepaalde sleutelregio’s een significante stijging van het aantal banen laten zien. Tegelijkertijd kent de sector een tekort aan goed geschoold personeel.

‘Investeringen in bedrijven en nieuwe technologieën om enhanced oil recovery (EOR) te ondersteunen, zijn de stuwende krachten achter nieuwe projecten’, zegt John Faraguna, Global Managing Director van Hays Oil & Gas. ‘Als gevolg hiervan is men optimistisch en verwachten we in 2014 een verdere groei.’

Stijging vacatures in offshore markt

Die groei moet vooralsnog vooral buiten Nederland gezocht worden. ‘In Nederland zien we een daling in het aantal vacatures in de onshore olie- en gasmarkt’, zegt Dennis Schalke, Senior Consultant Oil & Gas bij Hays. ‘Daarentegen verwachten wij in de offshore markt een stijging vanwege de vele nieuwe internationale projecten en nieuwbouw die hun oorsprong hebben in Nederland. Het gaat dan met name om een toename van vacatures op het gebied van engineering, procurement, constructie management en project management.’

Europese medewerkers worden weggetrokken

Wereldwijd gezien heeft Europa het laagste aantal geregistreerde vacatures. De start van 2014 gaf een lichte piek aan in het aantal vacatures. Een recordaantal van decommissions projecten is gepland in de Noordzee, waardoor de vraag naar ervaren kandidaten met passende vaardigheden stijgt. Europa wordt geconfronteerd met een braindrain; medewerkers worden aangetrokken door andere regio’s vanwege lucratieve salarissen en arbeidsvoorwaarden.

Terug naar het nieuws overzicht