Nieuws

Shell bouwt drijvend platform

20 mei 2011|BNR.nl

Shell heeft besloten om de investering in een enorm drijvend productieplatform voor vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) in de wateren bij Australië door te zetten. Dit maakte het energieconcern vrijdag bekend. Er zal nu gestart worden met het definitieve ontwerp en de bouw van de productiefaciliteit. Het drijvende gevaarte wordt 488 meter lang en daarmee het grootste platform op zee ter wereld.

Bij een volledige belading weegt het gevaarte ongeveer 600.000 ton. Dit is zes keer zoveel als het grootste vliegdekschip, aldus Shell.

Sydney Harbour Bridge

Het gewicht van het staal dat wordt gebruikt in het productieplatform bedraagt 260.000 ton. Dat is vijf keer zoveel als is verwerkt in de Sydney Harbour Bridge, bijna negen keer zoveel als de Stormvloedkering in de Nieuwe Waterweg en veertig keer zoveel als in de Erasmusbrug in Rotterdam.

Het platform wordt gebouwd op een scheepswerf in Zuid-Korea en gaat meerdere miljarden dollars kosten. Het productieplatform zal bestand zijn tegen de krachtigste tropische orkanen, aldus Shell.

Preludegasveld

In 2017 moet het platform in gebruik worden genomen. De faciliteit zal voor de kust van West-Australië produceren. Shell heeft hier in 2007 het Preludegasveld met circa 85 miljard kubieke meter gas gevonden. LNG is aardgas dat is afgekoeld en zo vloeibaar is gemaakt. Hierdoor heeft het een veel kleiner volume dan aardgas bij normale temperatuur en is het transport goedkoper en gemakkelijker.

Australische vasteland

Het platform komt te liggen op een afstand van 200 kilometer van het dichtsbijzijnde Australische vasteland. Op de faciliteit wordt het aardgas afgekoeld tot 162 graden onder nul, waardoor het gas zeshonderd keer in volume afneemt. Het vloeibaar gemaakte aardgas wordt dan direct vanaf het platform naar de wereldwijde afzetmarkten vervoerd door tankschepen.

Terug naar het nieuws overzicht