Nieuws

Winst Shell loopt aanzienlijk op

28 april 2010, 8:30 uur | FD.nl

Oliemaatschappij Shell heeft de resultaten in het eerste kwartaal flink verbeterd. Het Brits-Nederlandse bedrijf is vol zelfvertrouwen over de komende periode.

Dit valt op te maken uit het woensdagopchtend gepresenteerde kwartalbericht van Shell.  In een toelichting zegt topman Peter Voser tevreden te zijn met de ontwikkelingen in de afgelopen maanden, die volgens hem hoofdzakelijk voortkwamen uit eigen initiatieven. ‘De prioriteiten zijn om beter te presteren ten opzichte van onze concurrenten, verder te groeien en de strategie consequenter te implementeren. Er komt nog meer van Shell’, aldus Voser.

De winst berekend op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) bedroeg dollar 4,9 mrd tegen dollar 3,3 mrd in het eerste kwartaal van 2009. Dat is aanzienlijk hoger dan de analistenverwachtingen die gemiddeld uitkwamen op een ccs-winst van dollar 4 mrd. De gewone winst per aandeel stijgt met 48% tot 89 dollarcent. De marktvooruizichten op korte termijn worden volgens Voser gekenmerkt door gemengde signalen. De olieprijs is stabiel en de vraag naar petrochemische producten neemt toe. De raffinagemarges, de vraag naar olieproducten en de gasprijzen staan echter onder druk. Voser: ‘Er zijn tekenen van herstel, maar daar vertrouwen we niet op. We blijven ons richten op een hogere kasstroom, mede door nieuwe projecten en lagere kosten.’


Terug naar het nieuws overzicht