Nieuws

Nederlandse industrie groeit weer

1 oktober 2012 | Ondernemer.nl

Het is misschien wat gegoochel, maar ondernemend Nederland kan voorzichtig de vlag uithangen. Voor het eerst sinds februari is de bedrijvigheid in de Nederlandse industrie in september weer gegroeid. Dat bleek maandag uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (NEVI). De inkoopmanagersindex (PMI) steeg in september naar 50.7, van 49.7 in augustus. Een PMI onder de 50 duidt op een dalende industriële activiteit, een score daarboven wijst op groei. Sinds mei liet de PMI al een opwaartse trend zien, maar de kritische waarde van 50 was in de afgelopen 13 maanden alleen in februari doorbroken.

,,De groei van de bedrijvigheid komt door de toename van met name de buitenlandse vraag. Ook weten onze bedrijven hun exportpositie goed vast te houden dankzij voortdurende kostenreducties en vermindering van werkkapitaal”, legt Arjan van Weele, hoogleraar Inkoopmanagement bij de TUEindhoven, uit.

Een minder gunstige ontwikkeling was dat voor het eerst in vier maanden de inkoopprijzen stegen vanwege de sterkere dollar, terwijl de verkoopprijzen bleven dalen. De hogere inkoopprijzen, betekent dat bedrijven hun verkoopprijzen op termijn moeten verhogen. ,,Dit kan een duurzaam herstel van de PMI in de weg staan”. aldus Van Weele.

Bron: deondernemer.nl

Terug naar het nieuws overzicht