Projecten

AJS Flowlines

AJS heeft een contract om onderhoud en projecten uit te voeren op alle Shell-platforms op de Noordzee.

Uitschuifbare boorinstallatie

Als er op een plek gas is te vinden, dan wordt een speciaal boorplatform ingezet, dat verplaatst kan worden van het ene gasveld naar het andere. Op het boorplatform bevindt zich een uitschuifbare boorinstallatie die boven het productieplatform komt te staan. Hiervandaan wordt kilometers ver en diep naar het gasveld toe geboord. Een boring duurt gemiddeld 3 maanden. Nadat het boorplatform de nieuwe gaskraan op het productieplatform heeft geplaatst moet deze zo snel mogelijk worden aangesloten op de pijpleiding naar de wal.

Het aansluiten gebeurt door middel van Flowlines. Dit zijn meestal dikwandige buizen van speciaal duplex staal, die bestand zijn tegen een druk van 600 bar en met een diameter van 150mm. De Flowlines worden voorzien van kleppen en automatische veiligheidssystemen om de put in geval van lekkages of brand zo snel mogelijk af te kunnen sluiten. Een belangrijk onderdeel dat wordt geïnstalleerd is een Venturi, waarmee de gasstroom wordt gemeten en de opbrengt aan kubieke meters gas en euro’s wordt bepaald.

Tijd is geld

Projecten om nieuwe gasvelden aan te boren worden gefinancierd door grote investeerders die zo snel mogelijk rendement willen halen. Elke dag komt er ter waarde van honderdduizend euro aan gas uit een nieuwe put, dus de tijdsdruk om zo snel mogelijk de aansluiting te realiseren is groot.

Bij AJS wordt op de afdeling engineering met Autocad getekend hoe de nieuwe Flowlines op het productieplatform op zee komen te lopen. Hiervan worden tekeningpakketten gemaakt. Met de tekeningen worden de nieuwe pijpleidingen besteld via de afdeling inkoop.

Voor elk onderdeel dat offshore moet worden geïnstalleerd wordt een werkpakket gemaakt met gedetailleerde werkomschrijvingen van de activiteiten. Met de informatie uit de werkpakketten wordt een planning opgesteld om in de juiste volgorde met steigerbouwers, fitters, lassers en monteurs het werk uit te voeren.

Momenteel wordt er gewerkt aan de L9-FA-1. Dit is een onbemand “monopile” gasplatform. Hier worden drie nieuwe putten geboord met het Swift boorplatform.

New Flowlines