Nieuws

Shell contract Odfjell verbroken

11 september 2012 | www.rijnmond.nl

Shell, de grootste klant van tankopslagbedrijf Odfjell in de Rotterdamse Botlek, heeft dinsdag het contract verbroken. Volgens Shell voldoet Odfjell niet aan zijn verplichtingen. Odfjell besloot eind juli vanwege de veiligheid alle activiteiten op de terminal stil te leggen.

Bij Odfjell staan inmiddels 222 van de 283 tanks leeg. Er zijn er 39 door de inspectiediensten in orde bevonden en die mogen weer in gebruik worden genomen. Shell heeft op 1 augustus Odfjell middels een brief een maand de tijd gegeven om weer aan de verplichtingen te voldoen, zo vertelt woordvoerder Wim van de Wiel van Shell Nederland; “Hier hebben we geen enkele reactie op ontvangen. We hebben ze nog tien dagen extra gegeven en hebben op 10 september een brief gestuurd waarin we melden dat we per 11 september het contract beëindigen.”

Geen verbeteringen
Shell meldt in een persbericht geen verbeteringen te zien bij Odfjell en verwacht ook niet dat dit op korte termijn gebeurt. Inmiddels heeft Shell al andere opslagmogelijkheden gevonden, zowel op eigen terrein in de Rotterdamse haven als in Amsterdam en Antwerpen en zegt nu alle klanten normaal te kunnen bedienen. Shell wil niet ingaan op de vraag of er vanwege het niet nakomen van het contract er nog gerechtelijke stappen worden ondernomen tegen Odfjell.

Ingrijpen niet aan Shell
Shell vindt niet dat het als grootste klant eerder had moeten ingrijpen bij Odfjell, zo meldt Van de Wiel: “Dat is natuurlijk niet aan ons. De autoriteiten moeten toezicht houden op veiligheid en milieu en dat is niet de taak van Shell of andere klanten van Odfjell. Dit is natuurlijk serieus voor Odfjell, maar Odfjell heeft zich zelf in deze situatie gemanouvreerd.”

Wurgcontract
FNV-bestuurder Ruud Wennekes is woedend over het besluit van Shell: “Er wordt hier de werkgelegenheid van ruim 350 gezinnen op het spel gezet. Als Shell vertrekt volgen mogelijk meer klanten. Shell is goed voor 40% van de omzet en probeerde een wurgcontract met Odfjell af te sluiten en die is daar niet op ingegaan. Dit is echt asociaal van Shell.” Shell ontkent dit overigens. “Odfjell kan niet de dienstverlening bieden die wij contractueel hadden vastgelegd en ook niet binnen een termijn van enkele maanden”, zegt Van de Wiel. “We vinden het heel vervelend, maar hebben toch besloten het contract op te zeggen.”

Mogelijk extra geld
Woensdagochtend komt het management van Odfjell terug uit de Verenigde Staten, waar deze enkele honderden miljoenen tot een half miljard euro aan extra investeringen heeft gevraagd aan aandeelhouder Lindsay Goldberg, voor 49% eigenaar van Odfjell Terminals Rotterdam. Het is nog niet bekend of dat is gelukt en of er mogelijk een koper is voor de terminal. De vakbonden willen woensdagochtend direct van de directie horen hoe de vlag erbij staat. “Vervolgens spreken wij om 12.00 uur met het personeel in de kantine”, zegt Wennekes. “We hopen dat de directie van Odfjell dan uitleg geeft en plannen presenteert voor een goed sociaal plan voor het geval dat Odfjell in afgeslankte vorm verder gaat. Zo niet, dan hebben ze een groot probleem.”

Bron: www.rijnmond.nl

Terug naar het nieuws overzicht