Nieuws

NAM doet gasvondst in Friesland

9 januari 2012 | nos.nl

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) heeft een nieuw gasveld gevonden in Friesland. In het reservoir zit naar schatting 4 miljard kubieke meter aardgas, genoeg voor het jaarlijks gebruik van 2,5 miljoen huishoudens.

Het gasveld Metslawier-Zuid zit ingeklemd tussen twee gasvelden in Friesland waar de NAM al gas uithaalt. Het nieuwe veld ligt op een diepte van 3900 meter.

NAM-directeur Van de Leemput spreekt van de grootste gasvondst sinds 1995 op land. “Deze gasvondst overtrof onze verwachtingen. Dit is een fantastisch resultaat en dat geeft ons energie om door te gaan op de ingeslagen weg.”

Nieuwe technieken

Het bedrijf heeft nieuwe technieken gebruikt om naar het gas te boren. Volgens Van de Leemput zullen deze technieken vaker toegepast worden om meer gas naar boven te halen.

De put werd tussen augustus en oktober aangeboord. In de zomer begint de gasproductie. Het nieuwe gasveld is een relatief kleine gasbel, waar Nederland er honderden van heeft. Sinds 1974 stimuleert de Nederlandse overheid om te investeren in dit soort kleine gasbellen, die inmiddels 40 procent van de Nederlandse gasproductie leveren.

Zonder al die kleine gasvelden zou het grote gasveld in Slochteren al lang leeg zijn, zegt de NAM. Volgens het bedrijf is er nu nog genoeg aardgas voor de komende vijftig jaar.

Bron: nos.nl

Terug naar het nieuws overzicht